Wat laat onderzoek naar mindfulness en eten zien?
Onderzoek Nederland
In 2010 werd er door SeeTrue i.s.m. Universiteit Maastricht een onderzoek uitgevoerd dat in 2012 is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite. Dit is de eerste Europese studie naar de effecten van een mindfulnesstraining van acht bijeenkomsten speciaal gericht op problematisch eetgedrag!
De studie toonde aan dat het volgen van de mindfulness en eten training leidde tot volgende resultaten:
- Afname problematisch eetgedrag
- Eten als reactie op emoties (emotie eten) en als reactie op externe eetprikkels nemen af
- Drang naar eten neemt ook af
- Minder obsessief denken aan voeding
- Minder het gevoel van verlies van controle over hun eetgedrag
- Minder drang ervaren wanneer ze negatieve of onprettige emoties ervaren
- Zorgen over lichaamsgewicht en –vorm neem af
- Minder 'zwart/wit denken'
Gepubliceerd door:
Alberts, H.J.E.M., Thewissen, R. & Raes, L. (2012). Dealing with problematic eating behaviour. The effects of a mindfulness-based intervention on eating behavior, food cravings, dichotomous thinking and body image concern. Appetite, 58, 847-851.
Internationaal onderzoek
Onderzoek naar de invloed van gewicht op gezondheid en de effecten van diëten doorbreken een aantal mythen die veel mensen erop nahouden. Hieronder geven een korte samenvatting van enkele van deze wetenschappelijke studies.
- Onderzoek naar diëten toont aan dat mensen 5 tot 10 % van hun gewicht verliezen. En dat dit gewichtsverlies niet behouden wordt. Na het volgen van een dieet komen mensen steeds meer bij. Bijvoorbeeld, een studie van Swansonr & Dinello (1970) laat zien dat 23% mensen na een afvalprogramma binnen 2 jaar erna meer gewicht erbij hadden dan vooraanvang van het programma. Na twee jaar had zelfs 83% van de mensen meer gewicht erbij dan voor aanvang van het programma.
- Ander onderzoek (overzichtsartikel van Mann et al., 2007) toont aan dat op korte termijn er minimale gezondheidswinst te behalen valt met het verliezen van gewicht bij te zware mensen. Echter men weet niet als mensen terug zwaarder worden – en dat worden de meeste dus – deze gezondheidseffecten blijvend zijn. Wellicht niet.
- Wat men wel weet is dat steeds wisselen in afvallen en terug bijkomen (Yo-Yo effect) leidt tot grotere gezondheidsrisico’s voor hart- en vaatziekten, diabetes, cholesterolproblemen, problemen met de bloeddruk en verstoringen van het immuunsysteem.